25 czerwca 2015

Błyskawiczne ciastka owsiane z bakaliami

 
Jak na ciasteczka bardzo dietetyczne, za sprawą płatków owsianych i bakalii. Proste do wykonania i bardzo smaczne. Serdecznie polecam :).


Składniki: (
na około 20 sztuk) 
 
100 g masła
2 duże jajka
2,5 szkl płatków owsianych
1/2 szkl cukru
50 g posiekanej mlecznej czekolady
bakalie (rodzynki, żurawina, śliwka, migdały, kokos, orzechy itp.) ilość - wedle uznania  
2 płaskie łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
 
 
Przygotowanie: 
 
Płatki owsiane wrzucić na rozgrzaną patelnie. Uprażyć do zezłocenia, ostudzić. Dodać do nich masło, cukier i żółtka, wyrobić palcami jak kruszonkę rozcierając przy tym masło. Białka lekko ubić mikserem, przełożyć do masy i wymieszać rękami. Teraz dodać posiekaną czekoladę i bakalie.
 
 
 
Z masy formować okrągłe ciastka (powinno wyjść około 20 sztuk). Masa będzie się lepić do dłoni, więc zalecam formowanie ciastek zwilżonymi w wodzie rękami. Gdyby to nie pomogło, można do masy dodać  2 łyżki mąki pszennej. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (troszkę urosną). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly