29 czerwca 2015

Czekoladowa Lawa (Molten Lava Cake)


Słynny deser Lava cake- czyli ciastko lawa z płynnym środkiem. Uchodzi za trudny do zrobienia, choć w rzeczywistości jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Intensywnie czekoladowy, każdy kolejny kęs sprawia coraz więcej radości ;) Najważniejszą rzeczą jest czas pieczenia. Trzeba wyczuć odpowiedni moment ;) Następnych razem, gdy zrobię ten deser, będę piekła go o minutkę krócej, aby środek był jeszcze bardziej płynny. Polecam!


Składniki:

Ciasto:
170 g posiekanej gorzkiej czekolady
56 g posiekanej mlecznej czekolady
½ szkl. mąki pszennej
140 g masła
3/4 szkl cukru pudru
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
3 duże żółtka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru pomarańczowego

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia
kakao do oprószenia kokilek
truskawki/ maliny do dekoracji


Przygotowanie:

Masło i czekolady umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Jeszcze ciepłą masę czekoladową przelać do większego naczynia. Wsypać przesianą mąkę pszenną oraz cukier puder i zmiksować. Następnie dodać jajka, żółtka, ekstrakt i likier. Dobrze zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto czekoladowe przelać do około 6 kokilek wysmarowanych wcześniej masłem i obsypanych kakao.

Piec w 220 st.C około 10-16 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika! U mnie 12 minut było w sam raz. Trzeba wyczuć ten moment, gdy wierzch jest wypieczony, a środek nadal płynny) Upieczone Lave Cake wyjąć z piekarnika i za pomocą nożyka delikatnie oddzielić ciasto od kokilek.
Podawać od razu posypując cukrem pudrem i dekorując truskawkami/ malinami. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly