25 czerwca 2015

Czekoladowo-truskawkowe ciasto z sernikiem

 

Ser, truskawki i czekolada- czyli połączenie idealne! Wysokie, nie za słodkie ciasto, doskonałe na różnego rodzaju uroczystości. Serdecznie polecam! ;)
 

Składniki:
 
Ciasteczkowy spód:
150 g herbatników
1,5 łyżki kakao
100 g masła
 
Limonkowa masa serowa:
500 g serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej
250 g sera białego w temperaturze pokojowej
skórka i sok z jednej limonki
2 jajka w temperaturze pokojowej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru ( lub więcej)
 
Ganache czekoladowe:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30 %
 
Mus truskawkowy:
1 galaretka truskawkowa
3/4 szkl. gorącej wody
200 g truskawek
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
 
Polewa z białej czekolady:
1 biała czekolada
80 ml śmietany kremówki 30%
 
Dodatkowo:
herbatniki maślane
okrągłe biszkopciki
świeże truskawki do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie wlać do herbatników z kakao i wymieszać rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masą przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x24cm lub dużej tortownicy. Dobrze wklepać w dno. Schłodzić w lodówce.
 
Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę przelać na schłodzony, ciasteczkowy spód. Piec w 180 st.C około 45-60 minut w kąpieli wodnej. Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. 
 
Ganache czekoladowe: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, gorzką czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ganache wylać na sernik i przykryć okrągłymi biszkopcikami. Schłodzić do stężenia. 
 
Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody, ostudzić. Truskawki zmiksować z cukrem blenderem na puree. Dodać do galaretki i wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący wylać na biszkopciki i przykryć warstwą herbatników. Ponownie schłodzić.
 
Polewa z białej czekolady: Śmietanę podgrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Dodać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia i zgęstnienia. Następnie wylać ją na herbatniki. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly