26 czerwca 2015

Jogurtowa Panna cotta z musem truskawkowym


Dietetyczna Panna cotta na bazie jogurtu naturalnego, oblana musem truskawkowym. Zdrowy, tani i co ważne smaczny deserek. Polecam!

 
Składniki:
 
Panna cotta:
400 g jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżki żelatyny
50 ml gorącej wody
2-3 łyżki miodu

Mus truskawkowy:
garść truskawek
1 łyżeczka miodu

 
Przygotowania:

Panna cotta: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać miod oraz jogurt i energicznie wymieszać. Powstałą masę przelać do dwóch miseczek wyłożonych folią aluminiową. Schłodzić do całkowitego stężenia Panny cotty.

Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem, dodając pod koniec miód. Stężały deserek odwrócić miseczką do góry, ściągnąć ją, a następnie folię. Pannę cottę polać musem truskawkowym. Smacznego!

2 komentarze:

  1. A co z miodem do panna cotta? Nie ma podane kiedy go dodać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz poprawiam. Przepraszam za niedopatrzenie. Pozdrawiam! ;-)

      Usuń

Printfriendly