27 czerwca 2015

Karpatka

    Klasyka sama w sobie :) Dwa blaty ciasta ptysiowego (który pięknie wyrasta podczas pieczenia) przełożone puszystym kremem budyniowo- maślanym. Polecam do kawki!

    Składniki:
 
Ciasto:
1 szkl wody
125 g margaryny 
4-5 jajek 
1 szkl mąki pszennej

Masa:
4 szkl mleka
3/4-1 szkl cukru pudru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
2 kostki masła
2 op. cukru waniliowego (2x16 g)
1 żółtko

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
 

 
Przygotowanie:

Ciasto: Wodę zagotować z margaryną, wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż masa będzie odchodzić od ścianek naczynia (powinna być zbita). Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wbić jajka, miksować około 10 minut do uzyskania jednolitej, gęstej masy (na początku może się wydawać, że masa jest zważona, ale tak powinno być)
 
 
Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części i rozprowadzić cienką warstwą na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 23x39 cm. Piec około 30 minut w 220 st.C do ze złocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
 
Masa: 3 szkl. mleka zagotować , w reszcie rozpuścić mąki. Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.
 
 
Wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym i oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
 
 Inspiracja/ źródło:Domowa cookierenka Agi

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karpatkę uwielbiam.Wyszła Ci bardzo apetyczna:)
    Masz fajny blog:)
    Zapraszam również do mnie:

    http://izabelawkuchni.blogspot.com/

    Pozdrawiam Iza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz! Pozdrawiam! ;)

      Usuń

Printfriendly