28 czerwca 2015

Kruche babeczki z budyniem i owocami


Kruche, słodkie i kolorowe babeczki z budyniem i owocami. Wyglądają pięknie i smakują rewelacyjnie. Serdecznie polecam!

 
Składniki: (na ok. 20 sztuk)


Ciasto:
1,5 szkl mąki krupczatki
1/4 szkl cukru pudru
szczypta soli
120 g zimnego masła
2 żółtka


Budyń:
450 ml mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy


Dodatkowo:
drobne owoce do dekoracji
 

Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut.

Po tym czasie rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Nakłuć widelcem i umieścić na blasze.

Piec w 190 st.C około 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć babeczki z foremek.

Budyń: Ugotować jak zaleca się na opakowaniu (zmniejszając tylko ilość mleka do 450 ml.) Jeszcze ciepły budyń wycisnąć za pomocą szprycy do babeczek. Udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
 
 
Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi

6 komentarzy:

  1. Piękne babeczki jak z cukierni :)
    http://paulettes17.blogspot.no/

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest takie kruche i łamliwe czy ja cos źle zrobiłam?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosze dodac lyzke mleka. powinno byc okey ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Oj takie to dobre, a co robisz żeby banan nie ciemniał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej skropić sokiem z cytryny :)

      Usuń

Printfriendly