26 czerwca 2015

Pszenno-żytni chleb z łuską gryczaną

 
 
Domowe, zdrowe i aromatyczne pieczywo- czyli coś, od czego jestem uzależniona ;) Chlebek jest mięciutki i puszysty, wykonany na drożdżach. Ma pysznie chrupiącą skórkę i ciemny (za sprawą łuski gryczanej) miąższ. Polecam!

 
Składniki:
350 g mąki pszennej
350 g mąki żytniej
3 łyżki łuski gryczanej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
25 g miękkiego masła
15 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
150 ml letniego mleka


Przygotowanie:
Rozczyn: Drożdże skruszyć do miseczki, zalać niewielką ilością wody i dodać szczyptę mąki oraz cukru. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 20 minut).
Ciasto: Mąki przesiać, dodać sól, cukier, łuskę gryczaną i wymieszać. Wlać wodę, rozczyn oraz mleko i zacząć wyrabiać. Pod koniec dodać miękkie masło i dalej wyrabiać, do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i uformować z niego owalny bochenek. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut do napuszenia. Przed pieczeniem spryskać chlebek wodą i nacechować nożem. Piec w 210 st.C około 30 minut (upieczony chlebek po uderzeniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos). Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly