29 czerwca 2015

Sernik gotowany na biszkopcie

 
Pyszne ciasto z gotowanym sernikiem. Dobra alternatywa dla tych pieczonych ;). Taki sernik nie opada i jest szybszy w przygotowaniu. Polecam!
 
 
 Składniki:

Biszkopt kakaowy:
9 jajek w temperaturze pokojowej
2 szkl mąki pszennej
2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego, zmielonego
1/2 szkl mleka
1 budyń waniliowy
1 szkl cukru
3 jajka
150 g masła 
1 op. cukru waniliowego 

Dodatkowo:
płatki czekoladowe lub pokruszone biszkopty do dekoracji
 

Przygotowanie:

Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w miseczce, dodać do białek z cukrem i zmiksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzony przekroić na trzy równe blaty.

Masa serowa: Masło, ser, jajka i cukry umieścić w garnuszku i podgrzewać do zagotowania. W mleku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się sera. Mieszać do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą masą przełożyć blaty biszkoptów. Wierzch udekorować płatkami czekoladowymi lub pokruszonymi biszkoptami. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy serowej. Smacznego! 
 
Inspiracja/ źródło: Z Majeczką w kuchni 

14 komentarzy:

  1. Mniam, mniam, super sernik, piekę podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja. Robiłam go już 3 razy a teraz piekę go na zamówienie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Czy masło do masy serowej ma być roztopione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Nie, nie musi. Masło (najlepiej pokrojone w kostke) z cukrami, serem i jajkami umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu (masełko samo się stopi). Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Slicznie dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Cię. Biszkopt zrobilam. Zrobiłam tez masę serową. Poki co jest gorąca, ale coś za rzadka. Dałam dwa budynie. Czy jak ostygnie zgęstnieje jeszcze? co zrobić jakby jednak nie zgęstniała? Na razie raczej nie nadaje sie do przełożenia biszkopta. Proszę o radę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę poczekać. Podczas studzenia na pewno zgęstnieje :)

      Usuń
    2. W razie potrzeby włożyć do lodówki. Masa powinna wtedy nadać się do przełożenia biszkoptów.

      Usuń
  6. Ok. Dzięki. Serniczek się chłodzi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki ser najlepiej użyć wiejski i zmielić go czy ten z wiaderka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć twarogu z kostki i go samemu zmielić lub kupić już mielony w wiaderku :)

      Usuń

Printfriendly