28 czerwca 2015

Sernik z serka wiejskiego i jogurtu


Delikatna puszysta wersja sernika na bazie jogurtu naturalnego i serka wiejskiego. Po prostu rozpływa się w ustach. Elegancko wygląda i bosko smakuje :) Naprawdę warto spróbować. Polecam! 
 

Składniki:

Ciasteczkowy spód:
240 g ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
120 g miękkiego masła/ margaryny

Masa serowa:
200 g serka wiejskiego
250 g twarogu półtłustego, zmielonego
¾ szkl. cukru
30 ml soku z cytryny
3 duże jajka
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego

Dodatkowo:
drobne owoce do dekoracji, np. porzeczki, jagody

 
Przygotowanie:


Ciasteczkowy spód: Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie posiadamy malaksera można wykorzystać blender. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (wykładamy tylko dno formy!). Ciasteczka dobrze wklepać w dno i boki formy. Tak przygotowany ciasteczkowy spód umieścić w lodówce i schłodzić około 30-60 minut.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Serek wiejski zmiksować blenderem do gładkości. Dodać do niego twaróg oraz cukier, dobrze zmiksować. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Na koniec wlać jogurt i sok z cytryny, wymieszać szpatułką. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.

Sernik piec w 160 st.C około 80-90 minut bez termoobiegu. Upieczony powinien być sprężysty i ścięty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić. Pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony włożyć na minimum 3 godziny do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Przed podaniem udekorować sernik owocami. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly