24 czerwca 2015

Torcik Wuzetka


 
Długo zastanawiałam się, który przepis zasługuje na miano: "Pierwszego przepisu na blogu". Postawiłam na klasyczna W-Z na czekoladowym, ciemnym cieście przełożoną puszystą, lekką bitą śmietaną. Dla zrównoważenia słodyczy, ciasto wysmarowane powidłami. Serdecznie polecam! :)
 
 
Składniki:
 
Ciasto czekoladowe:
3 jajka w temperaturze pokojowej
60 g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
60 g cukru
20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej
 
Masa śmietankowa:
300 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
odrobina gorącej wody
 
Polewa czekoladowa:
80 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremówki 36%
 
Dodatkowo:
kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji
powidła śliwkowe
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać, wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz sok z cytryny. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać strumieniem do śmietany i dobrze zmiksować. Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować go powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłożyć masę śmietankową, pozostawiając troszkę do dekoracji. Przykryć II blatem ciasta czekoladowego. Całość schłodzić w lodówce.
 
Polewa czekoladowa: Śmietanę pogrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Następnie rozprowadzić po cieście czekoladowym i ponownie schłodzić. Przed podaniem udekorować resztą masy śmietankowej oraz kostkami czekolady. Smacznego! ;)

1 komentarz:

  1. Ależ ja uwielbian to ciasto. Tylko jakoś zawsze wychodzi nie~wuzetkowe. Może tym razem się uda.:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly