30 czerwca 2015

Waniliowe babeczki z kremem waniliowym


Wilgotne, lekkie i puszyste babeczki o intensywnie waniliowym smaku i zapachu. Udekorowane słodkim kremem waniliowym. Poza smakiem ich atutem jest wygląd, który przyciągnie każdego ;) Przepis pochodzi z książki Jamie`ego Olivera - FoodTube- Sezonowe słodkości. Serdecznie polecam!

 
Składniki: (na około 24 babeczki)

Ciasto:

250 g mąki pszennej

1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

250 g cukru (dałam mniej)

½ łyżeczki sody oczyszczonej

250 g miękkiego masła

4 duże jajka

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 łyżki mleka


Krem waniliowy:
300 g miękkiego masła

¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

4 łyżki mleka

675 g cukru pudru (dałam mniej)
 

Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać, dodać jajka i masło, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać ekstrakt wymieszany z mlekiem i ponownie zmiksować. Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości. Piec w 170 st.C około 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny, waniliowy zapach) Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.
 
 
Krem waniliowy: Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodać przesiany cukier puder i nadal miksować, pod koniec wlewając ekstrakt wymieszany z mlekiem. Ostudzone babeczki udekorować kremem waniliowym. Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly