17 lipca 2015

Amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady

 
Słynne amerykańskie ciasteczka na mój sposób ;) Niezwykle kruche i duże... to je właśnie wyróżnia od innych. Najlepiej smakują ze szklanką mleka. Polecam!

 

 Składniki: (na ok. 15 dużych ciastek)
 
100 g zimnego masła
1 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki brązowego cukru
80 g białego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
150 g ciemnej czekolady
 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki, oprócz czekolady umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania zbitej masy. Uformować z niej dość duże kulki  i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć dłonią. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wcisnąć je w ciastka. Piec w 180 st.C około 15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić chwilkę na blaszce. Następnie delikatnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! 
 

3 komentarze:

Printfriendly