15 lipca 2015

Babeczki Duplo

 
Słodkie babeczki, lekko waniliowe. Przygotowane z wykorzystaniem batoników Duplo. Udekorowane delikatnym, kakaowym kremem na bazie bitej śmietany. Proste i smaczne. Polecam!


Składniki:

Ciasto:
2 jajka
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szkl cukru
½ szkl mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 ¾ szkl mąki pszennej
½ szkl rozpuszczonego i ostudzonego masła
5 batoników Duplo

Krem:
250 ml śmietany 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:
batoniki Duplo do dekoracji


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka roztrzepać z mlekiem, masłem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki. Wsypać do mokrych i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone na kawałki batoniki Duplo. Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami do ¾ ich wysokości. Babeczki piec w 190 st.C około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać przesiane kakao i wymieszać. Ostudzone babeczki udekorować kremem. Wierzch przyozdobić batonikami Duplo. Smacznego!

2 komentarze:

  1. O-MA-MO! Zakochałam się w nich! Są genialne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly