30 lipca 2015

Babeczki z masłem orzechowym

  
Delikatne i puszyste babeczki z dużą ilością mojego ulubionego masła orzechowego. Pokryte słodkim kremem, obsypane posiekanymi orzeszkami. Ekspresowe w przygotowaniu... zatem do dzieła! ;)


Składniki: (na ok. 16 sztuk) 

Ciasto:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
2 jajka
200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 
80 g miękkiego masła
180 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g solonych orzeszków ziemnych

Krem:
150 g miękkiego masła
150 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 
60 g cukru pudru
100 ml śmietanki kremówki 30- 36%

Dodatkowo:
garść posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji

 
Przygotowanie:

Ciasto: Orzeszki ziemne drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Następnie wlewać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać posiekane orzeszki i wmieszać do masy. Za pomocą łyżki nakładać masę do papilotek, do ich 3/4 wysokości. Piec w 180 st.C 25 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce.

Krem: Śmietankę ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. 

Dekoracja: Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim ostudzone babeczki. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Babeczki przechowywać w lodówce. Smacznego! 
 
Inspiracja/ źródło:Domowe Wypieki

4 komentarze:

  1. Wspaniałe. Bardzo lubię orzechowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Bardzo lubię orzechowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne babeczki, i jakie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z masłem orzechowym?! Dawaj mi tu jedną! :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly