18 lipca 2015

Biskwity z kremem mascarpone i jagodami

 
Biskwity- czyli okrągłe, biszkoptowe omleciki. Ja podałam je z kremem mascarpone oraz świeżymi jagodami. Nie potrzeba wiele do szczęścia... ;) Polecam!
 

Składniki: (na 6 sztuk)

Biskwity:
2 jajka w temperaturze pokojowej
7 i 1/2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:
200 g serka mascarpone
100 g śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
1/2 szkl jagód
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Biskwity: Jajka utrzeć z cukrami do puszystości, następnie wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do jajek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po jednej łyżce masy i rozsmarować tak, by powstał owalny placuszek. Piec w 160 st.C około 6-8 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i przełożyć na wilgotną ściereczkę. Pozostawić do wystygnięcia.
 

Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz mascarpone i dobrze zmiksować. Na połowie ostudzonego placuszka ozdobną końcówką wycisnąć krem. Posypać jagodami i delikatnie zgiąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! 
 
Inspiracja/ źródło: Śladami Słodkiej Babeczki

2 komentarze:

Printfriendly