19 lipca 2015

Biszkopt jasny I

 
Najwyższy biszkopt, jaki kiedykolwiek zrobiłam! Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Jest po prostu niezawodny, niezastąpiony, najlepszy! Rośnie po same brzegi formy i nie opada! Doskonały do ciast i tortów. Polecam wypróbować...obiecuję, że będziecie wracać do tego przepisu ;)

  
Składniki:

5 jajek w temperaturze pokojowej

¾ szkl cukru

¾ szkl mąki pszennej
¼ szkl mąki ziemniaczanej
 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!). Mąki przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!). Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170 st.C piekarniku około 30-40 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60 cm na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Gdy biszkopt wystygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt, może posłużyć zarówno do tortu, jak i do ciasta. Smacznego!
 

Polecam również przeczytać porady dotyczące biszkoptu (klik)

9 komentarzy:

  1. Nie piekłam jeszcze biszkoptu bez proszku ale chętnie wypróbuję ten przepis przy okazji najbliższego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ;-) Bardzo się ciesze ;-) Zachęcam również do pochwalenia się zdjęciem. Z chęcią umieszcze je w zakladce: Zdjecia czytelników. Pozdrawiam! ;-)

      Usuń
  2. Na ile blatów można przekroić ten biszkopt? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ile blatów można przekroić ten biszkopt? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam ten biszkopt i moje wrażenia są następujące: w wykonaniu jest bardzo prosty a w smaku rewelacyjny. Wyjątkowo łatwo udało mi się go przekroic na trzy blaty. Jednak nie wyrósł mi do brzegów foremki tzn. środek był trochę wyższy niż boki. Nie wiem co zrobiłam źle bo trzymałam się sztywno wszystkich wskazówek- Pani Justyno proszę o podpowiedź co mogło pójść nie tak.... Ale i tak jest to mój ulubiony przepis i będę z niego korzystać jak juz nie będę na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :-)
      Bardzo sie ciesze, ze biszkopt sie udal. Przyczyna tego, ze byl nie rowny moze byc ciut za wysoka temperatura pieczenia. Nastepnym razem polecam ja troszke zmniejszyc. I oczywiscie probowac dalej, az biszkopt w pelni spelni Pani oczekiwania. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. To sprawdzony sposób, nie ma sie czego obawiać ;)

      Usuń

Printfriendly