7 lipca 2015

Biszkoptowe wieżyczki straciatella

 
Delikatnie biszkopty przełożone słodką bitą śmietaną oraz startą gorzką czekoladą. Efektowny deserek, który zachwyci każdego. Polecam!


Składniki: (na 6 wieżyczek)

Biszkopciki: 
 3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru 
 szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
 40 g mąki ziemniaczanej 
 50 g mąki pszennej

Bita śmietana:
300 g śmietanki kremówki 36% 
 1 śmietan-fix 
 2 łyżki cukru pudru 

 Dodatkowo:
25 g startej, gorzkiej czekolady
 
 Przygotowanie:
Biszkopciki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując (źle ubite białka spowodują rozlanie się biszkopcików podczas pieczenia!) Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta, tworząc okrągłe biszkopciki o średnicy 6-7 cm ( powinno wyjść około 18 okręgów) Piec w 180 st.C około 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić kilka minut na blaszce, następnie delikatnie oddzielić od papieru i całkowicie wystudzić.
 
Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz śmietan-fix i zmiksować.
 Na 6 biszkopcików wyłożyć troszkę bitej śmietany i posypać startą, gorzką czekoladą. Przykryć kolejnymi biszkopcikami i powtórzyć czynność dwukrotnie Wierzch obficie posypać startą czekoladą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly