24 lipca 2015

Budyniowe babeczki z czekoladowymi kulkami

 
Fantastyczne babeczki z dodatkiem budyniu, udekorowane słodkim kremem kakaowym i czekoladowymi kuleczkami. Szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych umiejętności. Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 10-12 babeczek)

Ciasto:
1,5 szkl mąki pszennej tortowej
1 opakowanie (40 g) budyniu czekoladowego (proszek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szkl cukru
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
1 szkl mleka w temperaturze pokojowej
1/2 szkl oleju w temperaturze pokojowej

Krem kakaowy:
200 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru (lub mniej)
4 łyżki mleka
ekstrakt waniliowy
1-2 łyżki kakao naturalnego

Dodatkowo:
20-24 kulek czekoladowych, np. Maltesers


Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu połączyć ze sobą mokre. Dodać je do suchych składników i wymieszać. Masę przelać do papilotek do ¾ ich wysokości. Do każdej wcisnąć jedną kuleczkę czekoladową. Babeczki piec w 180 st.C około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
 
 
Krem kakaowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem i kakao do puszystości. Pod koniec ucierania dodać ekstrakt i mleko, zmiksować.
 
Ostudzone babeczki udekorować kremem i czekoladowymi kulkami. Smacznego!
 

6 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty chyba chcesz abym dostała ślinotoku! Genialne :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ochotę ukraść te czekoladowe kulki i zjeść;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly