2 lipca 2015

Ciasteczka Ziarenka kawy

 
Polecam szczególnie kawowym smakoszom ;) Proste ciasteczka w kształcie ziarenek kawy. Nie wymagają dużo umiejętności, a efekt na pewno Was zadowoli.
 
  
Składniki: (na około 35 sztuk)

125 g masła
215 g mąki pszennej
50 g skrobi kukurydzianej
130 g cukru pudru
2 żółtka
1 czubata łyżeczka kakao
2 czubate łyżeczki kawy mielonej, nierozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

 
Przygotowanie:

Mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut. 
 
 
Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałeczki i nadać im owalny kształt. Patyczkiem do szaszłyków zrobić dość głębokie wgłębienie na środku każdego ciasteczka. Tak uformowane „Ziarenka kawy” umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w 170 st.C około 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
 
Inspiracja/źródło: Przepisy Aleksandry 

12 komentarzy:

  1. uwielbiam kawę i jeszcze połączenie z kakao brzmi przepysznie musi być piękny aromat wypróbuję przy najbliższej okazji a przepis kradnę ;-) do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wkradł się mały błąd w 2 punkcie "Ze w zrobić dość głębokie wgłębienie na środku każdego ciasteczka". Jak robisz to wgłębienie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za uwagę ;) Przepis już poprawiony :D Teraz wszystko jest jasne?? Pozdrawiam! :D

      Usuń
  3. Po poprawieniu zdecydowanie lepiej. :) A sam pomysł na ziarenka - genialny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już gdzieś widziałam takie ciasteczka , zapisałam do wypróbowania..ale jeszcze czekają w kolejce...Twoje pysznie wyglądają, że z chęcią zjadłabym ..

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie :) Podkradam przepis, jak wypróbuję to się pochwalę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakiej wielkości tak mniej więcej sa te ciasteczka przed upieczeniem i czy one w ogóle rosną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :-)
      Ciasteczka podczas pieczenia prawie w ogole nie rosna. A wielkosc- jak orzech wloski. Pozdrawiam! ;-)

      Usuń
    2. Moim zdaniem nie ma to jak dobra kawa naturalna. Dlatego też taki wypiek, w połączeniu z dobrą, mocną kawą, może okazać się świetnym wyborem. Na pewno przetestuję ten przepis osobiście. :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Wyglądają pysznie, jeszcze takich nie widziałam :) Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly