28 lipca 2015

Ciastka z masła orzechowego z czekoladą

 
Rewelacyjne ciastka, delikatnie kruche i pięknie pachnące masłem orzechowym. Doskonałe, gdy spodziewamy się niezapowiedzianych gości! Polecam ;)

 
 
Składniki: (na ok. 30 sztuk)
 
1,5 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szkl masła orzechowego (około 300 g)
60 g masła w temperaturze pokojowej
1 szkl brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
240 g czekoladowych drobinek/ posiekanej czekolady gorzkiej
 
 
Przygotowanie:
 
Masło utrzeć z cukrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dodawać jajka, dalej ucierając. Dodać ekstrakt i krótko zmiksować. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z sodą i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać drobinki czekolady i wmieszać do masy. Przy pomocy łyżki formować okrągłe ciastka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Piec w 180 st.C około 13-15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i  wystudzić na kratce. Smacznego! 
 
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki 

1 komentarz:

Printfriendly