26 lipca 2015

Ciasto Malinowa Chmurka

  
To ciasto podbiło moje serce dawno temu, podbiło je zarówno swoją smaczną nazwą, ale przede wszystkim obłędnym smakiem. Kruche blaty ciasta, słodka beza, mus malinowy, migdały i bita śmietana. Niebo w gębie. Serdecznie polecam!
 

Składniki:

Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
6 żółtek
½ szkl. cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła

Beza:
6 białek
1 ¼ szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mus malinowy:
2 galaretki malinowe
500 g zmiksowanych na puree malin

Bita śmietana:
500 ml śmietany 30-36%
½ łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
dżem malinowy
100 g płatków migdałowych


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zbitego ciasta. Uformować z niego kulę, następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Obydwie części wykleić do dwóch blaszek o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą wysmarować dżemem malinowym.

Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować je na ciastach wysmarowanych dżemem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 170 st.C około 35-40 minut do zarumienienia się bezy. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia (jeśli nie posiadamy dwóch identycznych form, można piec ciasta po kolei)

Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, przestudzić. Dodać puree z malin i dobrze wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia.

Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niej kilka łyżek śmietany i energicznie wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy). Strumieniem wlewać stopniowo do śmietany, zmiksować.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć ½ bitej śmietany, schłodzić, aż śmietana stężeje. Następnie wyłożyć na nią mus malinowy i ponownie schłodzić w lodówce. Na malinowym musie rozsmarować resztę bitej śmietany i przykryć drugim blatem ciasta. Tak przygotowaną "Malinową Chmurkę" schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
 

5 komentarzy:

Printfriendly