12 lipca 2015

Ciasto waniliowe z suszonymi żurawinami

 

Błyskawiczne, proste ciasto z dużą ilością suszonych żurawin. Aromatyczne, lekkie i puszyste. Intensywnie waniliowe, pięknie pachnie podczas pieczenia. Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność! Polecam ;)
 
 
Składniki:

Ciasto:
5 jajek w temperaturze pokojowej
2 szkl mąki pszennej
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 szkl cukru
1/4 szkl mleka w temperaturze pokojowej
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
2 łyżki mąki pszennej
100 g suszonej żurawiny
cukier puder do oprószenia ciasta


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na puszystą, jasną masę. Dodaj mleko, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz mąkę, dobrze wymieszać. Suszoną żurawinę obsypać dwoma łyżkami mąki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie razem z żurawiną delikatnie wmieszać do ciasta.

Gotową masę przelać do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 180 st. C około 40-45 minut do zezłocenia ( polecam zrobić test "suchego patyczka"- jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone) Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Inspiracja/źródło: MniamMniam
 

2 komentarze:

Printfriendly