22 lipca 2015

Domowe czekoladki Reese's


Czekolada i masło orzechowe- duet stworzony dla siebie! Domowe czekoladki to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Polecam szczególnie wielbicielom słodko-słonych smaków!
 

Składniki: (na ok. 20 sztuk)

120 g masła orzechowego (zwykłego lub z kawałkami orzeszków tzw. crunchy)
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g mlecznej/gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Masło orzechowe dobrze wymieszać z ekstraktem z wanilii oraz przesianym cukrem pudrem. Czekoladę posiekać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę wrzucamy do miski. Miskę umieszczamy na garnuszku z gotującą się wodą. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści). Chwilkę przestudzić. Na dno papilotek na pralinki nałożyć łyżeczkę rozpuszczonej czekolady i za pomocą pędzelka rozsmarować ją również na bokach. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady. Z masy orzechowej uformować małe kulki i umieścić je w papilotkach. Zalać resztą czekolady i wyrównać. Ponownie schłodzić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem delikatnie oddzielić papierem od czekoladki. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. Moja miłość! Kocham Reese's <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Super! Zachęcam również do podzielenia się zdjęciem ;D

      Usuń
  3. Mmmm pyszności, aż chciałoby się zjeść tak do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly