13 lipca 2015

Domowy jogurt naturalny


Po co kupować, jak można zrobić samemu ;) Prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, wystarczy dodać kilka łyżek mleka w proszku. Jeśli chcemy jogurt owocowy- na koniec miksujemy go z wybranymi owocami. Można go podawać na śniadanie, jako deser lub jeden ze składników ciasta.

 
Składniki:

1 litr mleka pasteryzowanego
150 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii 
2-4 łyżek mleka w proszku (jeśli chcesz, aby jogurt był gęstszy)


 
Przygotowanie:
 
Mleko podgrzać do 45 st.C (jeśli nie posiadasz termometru: zanurz palec w mleku i jeżeli mleko nie parzy, tylko jest lekko ciepłe to znaczy, że ma odpowiednią temperaturę) Następnie dodać jogurt i wymieszać. Potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu, aby mieszanka nabrała wcześniejszej temperatury (jogurt ją troszkę obniży). Przelać mieszankę do termosu i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin (jeśli chcesz, aby twój jogurt był gęstszy, razem z jogurtem do mleka dodaj mleko w proszku). Po tym czasie jogurt przelać do pojemniczków i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce do kilkunastu dni. Smacznego!
 
Inspiracja/źródło: klik 

4 komentarze:

  1. Do takiego najzwyklejszego termosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy zwykły termos, który dobrze trzyma ciepło ;) Jeśli go nie posiadamy, jogurt należy przelać do naczynia, które również w miarę dobrze utrzymuję ciepło, owinąć go ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin ;D Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Super. Dzięki za szybka odpowiedź :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzymam kciuki, aby się udał ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly