16 lipca 2015

Drożdżowe paluchy z serem

 
Mięciutkie, puszyste, obłędnie serowe i słodziutkie. Niczym nie odstają od tych sklepowych! Przepis pochodzi z cudownej książki Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla. Polecam!
 

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

300 g mąki pszennej (plus do podsypywania)

150 ml mleka 3,2%

22 g świeżych drożdży

30 g cukru

40 roztopionego masła , przestudzonego

2 żółtka

1 op. cukru waniliowego

szczypta soli

 Masa serowa:
275 g tłustego twarogu

2 żółtka

1 jajko

100 g cukru pudru

1 op. cukru waniliowego

1 łyżka miękkiego masła

skórka otarta z połowy cytryny

odrobina soku z cytryny

1-2 łyżki śmietany 18%

 Dekoracja:
cukier puder/ lukier
 

 Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym (mleko powinno mieć temp. 40 st. C) Dodać odrobinę mąki i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę składników i wszystko dobrze wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne i  nie będzie kleić się do rąk. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Masa serowa: Twaróg zmielić. Żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier waniliowym utrzeć, dodać do twarogu razem z skórką, sokiem i śmietaną, dobrze wymieszać.
 
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować masę serową. Następnie złożyć w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Dobrze przycisnąć oraz wygładzić. Ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcić kilkakrotnie i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 

Pozostawić na 15 minut do napuszenia, a następnie posmarować białkiem. Piec w 180 st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Ostudzone paluchy można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Smacznego!
 

7 komentarzy:

  1. Pyszności. Zabieram jedną ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Zabieram jedną ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba się zaraz utopię we własnej ślinie! Kocham takie bułeczki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne.Ja dałam make orkiszowa gdyż jestem uczulenia na gluten.Wyszły niesamowicie ładne i bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly