17 lipca 2015

Fougasse- chlebowe liście

 
Fougasses to cienkie chlebki o charakterystycznym kształcie. Tak zwane „chlebowe liście”. Do ciasta można dodać, np. oliwki, paprykę czy cebulę. Ja zrobiłam bez dodatków. Serdecznie polecam wypróbować! 


Składniki:
 
10 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
10 g soli
350 g wody


Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, sól oraz wodę. Składniki wyrobić rękami przez około 2-3 minuty. Następnie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 60 minut)

 
Po tym czasie ciasto lekko rozwałkować na kwadrat, podsypując grubo mąką ( ważne, aby robić to delikatnie żeby w cieście pozostało jak najwięcej powietrza.) Kwadrat przeciąć w pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części. Wszystkie dobrze obsypać mąką. Każdą część przeciąć prawie do brzegów. Zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć rękami, aby otwory nie posklejały się podczas pieczenia. Uformowane chlebki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 

Blaszkę z ciastem włożyć do spryskanego wodą i nagrzanego do 250 st.C piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 230 st.C i piec około 15 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i ostudzić. Smacznego! 
 
Inspiracja/źródło: Domowe Wypieki

5 komentarzy:

Printfriendly