1 lipca 2015

Jabłkowo-jagodowe ciasto z kokosem

 
Lekkie ciasto na kruchym cieście, obsypane podprażonymi wiórkami kokosowymi. Poezja! Polecam do kawki ;) 

 
Składniki:

Ciasto kruche:
100 g zimnego masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej

Mus jabłkowy:
1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
2 łyżeczki cynamonu
 2 galaretki pomarańczowe

Pianka jagodowa:
500 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek soku z jagód
1 łyżka żelatyny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
100 g wiórków kokosowych
 2 łyżki masła
2 łyżki cukru


 
Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Powstałe ciasto umieścić w blaszce o wymiarach 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze wykleić nim dno formy. Blachę z ciastem schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w 190 st.C około 15-20 minut do zezłocenia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Mus jabłkowy: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnuszka, dodać cukier, cynamon oraz odrobinę wody. Dusić do rozpadnięcia się jabłek. Do gorącego musu jabłkowego wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Tak przygotowany mus pozostawić do lekkiego stężenia. Tężejący wyłożyć na kruchy spód. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
 
Pianka jagodowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkim ilości gorącej wody, a następnie pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Stopniowo wlać sok jagodowy i zmiksować. Kilka łyżek masy jagodowej wmieszać do żelatyny, a następnie całą wlać do masy. Dobrze zmiksować. Piankę jagodową rozprowadzić na musie jabłkowym. Wiórki kokosowe, cukier i masło umieścić w garnuszku i prażyć kilka minut do zezłocenia, mieszając co jakiś czas, aby kokos się nie przypalił. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Wierzch ciasta posypać uprażonym kokosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly