4 lipca 2015

Kawowo-truskawkowe ciasto Akrobatki


Byłam ciekawa połączenia kawy z truskawkami. Nie zawiodłam się. Poza tym, że dobrze smakuje to jeszcze ładnie wygląda. Polecam!


Składniki:

Biszkopt kawowy:
 6 jajek w temperaturze pokojowej
 1/2 szkl. cukru
 1 szkl. mąki pszennej
 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

 Masa kawowo- śmietankowa:
 300 g śmietany kremówki 36%
 2 łyżki cukru pudru
 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 1 łyżka żelatyny
 odrobina gorącej wody

 Masa truskawkowo- jogurtowa:
 2 galaretki truskawkowe
 250 ml jogurtu naturalnego
 500 ml gorącej wody

 Poncz:
 woda z sokiem z cytryny 

 Dodatkowo:
 200 g świeżych truskawek



Przygotowanie:

Biszkopt kawowy: Białka ubić na sztywną, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kawę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24x24 cm lub do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 35-40 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i ostudzić.


Masa kawowo-śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kawę. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i dobrze wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy) Następnie żelatynową mieszankę wlać ciurkiem do śmietany i dobrze zmiksować.

Masa truskawkowo-jogurtowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Następnie dodać jogurt i dobrze wymieszać.

Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa równe blaty. Pierwszy umieścić w blaszce/tortownicy, w której był pieczony. Skropić go wodą z sokiem, wysmarować masą kawowo- śmietankową i przykryć II nasączonym blatem biszkoptu. Gdy masa jogurtowo-truskawkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt i od razu wepchnąć w nią truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly