17 lipca 2015

Kokosanki

 
Spieczone, chrupiące na zewnątrz, miękkie, wilgotne w środku. Takie są moje ulubione kokosanki :) Uwielbiam, gdy podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie kokosem. Na pewno każdy z Was ma swój sprawdzony, rodzinny przepis... ja też! I właśnie nim chcę się podzielić ;)
 

Składniki: (na ok. 30 sztuk)

2 białka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
200 g wiórków kokosowych
50 g masła
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 
Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnuszku, wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając stopniowo wsypać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubite białka delikatnie wmieszać do ostudzonych wiórek kokosowych.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje masy, formując zgrabne kokosanki. Piec w 180 st.C około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić chwilkę na blaszce, a następnie zdjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość przez kilka dni. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam te ciasteczka, są pyszne i można je szybko zrobić , kiedy ma się ochotę na małe co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się ;) Prosto i smacznie! Pozdrawiam ;D

      Usuń

Printfriendly