14 lipca 2015

Kokosowe placuszki z kaszy manny

  
Naprawdę pyszne placuszki, z wyczuwalną nutą kokosu. Doskonale sprawdzą się na śniadanie. Co ciekawe, w przepisie nie ma cukru, więc jeśli lubimy słodkie placuszki to polecam dodać kilka łyżeczek ;) Ja jadłam z miodem i owocami, więc nie było potrzeby dodawania.


Składniki:
 
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szkl mleka
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szkl wiórek kokosowych
ulubione dodatki, np. miód, owoce itp.


Przygotowanie:

Kaszę mannę ugotować w ½ szklance mleka. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) nakładać około 2 łyżki masy. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: Bake&Taste

13 komentarzy:

  1. Mąka pełnoziarnista jaka to mąka jaki numer proszę podajnumer mąki dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny, zdrowy i na bank pyszny przepis :) Nie ma bata bym nie spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy każda patelnia nadaje się do robienia tych placuszków??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ;-) Tylko ważne, aby patelnia nie miała uszkodzonej powłoki, dzięki czemu placuszki nie będą przywierać do patelni. Polecam użyć, np. takiej do naleśników. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za podpowiedź. W sobotę na pewno je zrobię :)

      Usuń
    3. To super ;-) Zachęcam również do podzielenia się zdjęciem! Z wielką chęcią umieszcze je na blogu w zakładce "zdjęcia czytelników".

      Usuń
  4. Czy można czymś zamienić kokos, albo go pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ;-) Wiórki można pominąć. Otrzymamy wtedy zwykłe placuszki a'la pancakes. Pozdrawiam! :-)

      Usuń
  5. Coś czuję, że smakują jeszcze lepiej niż ich niezdrowa wersja :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly