31 lipca 2015

Kokosowo- daktylowe ciasteczka z komosy ryżowej

 

Dietetyczne i zdrowe ciasteczka z komosy ryżowej. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.  Komosa ryżowa (quinoa) to roślina bogata w białko i witaminy, zatem ciasteczka są naprawdę zdrowe ;) Co ciekawe, nie zawiera ona glutenu ;) Przepis znaleziony tutajPolecam!


Składniki:

50 g płatków z komosy ryżowej
50 g mąki ryżowej 

50 g łuskanego słonecznika 

50 g wiórków kokosowych 

60 g wydrylowane daktyle 

1 łyżka ksylitolu 

1 łyżeczka oleju kokosowego 

2 obrane, dojrzałe banany 

4 łyżki wody 

starta skórka z ¼ pomarańczy
 

 

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać, dodać rozgniecionego banana, olej i wodę. Wszystko dobrze wymieszać. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Piec w 180sr.C około 20 minut do zarumienienia ( czas pieczenia zależy od wielkości i grubości waszych ciasteczek) Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award. Po więcej informacji zapraszam w odwiedziny
    http://smaczne-opowiesci.blogspot.no/2015/08/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ;-) Bardzo mi miło ;-) Dziękuję za nominację, ale jakiś czas temu zostałam już nominowana do tej zabawy :-D Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly