13 lipca 2015

Krem Speculoos

 
Słodki krem, zrobiony z ciastek o tej samej nazwie, których przepis niedawno zamieściłam na blogu. Zdecydowanie dla miłośników korzennych, wyrazistych smaków. Prosty i szybki w przygotowaniu. Nada się zarówno na kanapki, do naleśników, lodów, deserów, czy po prostu do wyjadania palcem ze słoika. Polecam!

 
Składniki: (na 2 małe słoiczki kremu)

150 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu)
60 g miodu
30 g cukru trzcinowego
100 ml mleka
50 ml oleju kokosowego, lekko podgrzanego
90 g posiekanej, białej czekolady

 
Przygotowanie:
 
Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w 150 st.C przez około 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i umieścić w malakserze. Zmiksować na pył. W garnuszku umieścić miód, mleko i cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i miodu. Gorącą mieszankę przelać do zmiksowanych ciastek i ponownie zmiksować do powstania jednolitej pasty. Od razu wsypać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczków. Smacznego!
 
 Inspiracja/źródło: Moje Wypieki 

2 komentarze:

Printfriendly