23 lipca 2015

Krem Toffifee

  

Nie znam osoby, która nie lubi czekoladek Toffifee. Są wyśmienite! Dlatego postanowiłam zrobić z nich krem, który doskonale nadaje się np. do kanapek, ciast czy deserów. Słodki, gęsty, z kawałkami orzechów. Polecam!


Składniki:

200 g czekoladek Toffifee
50 g masła
50 g  śmietany kremówki 30-36%


Przygotowanie:

Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz słodką śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia składników. Krem przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Podczas chłodzenia gęstnieje. Smacznego!
 
Źródło: Domowe Wypieki 

6 komentarzy:

  1. No proszę, to poznasz osobę, która ich baaardzo nie lubi :P Twarde, włażą w zęby, sklejają...fujka, ale krem chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem na pewno by Ci zasmakował ;-) Polecam! :-D

      Usuń
  2. Ale pysznie musiał smakować! Smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To następna jestem Ja co nie lubię tych czekoladek. Ale krem to zupełnie co innego. Może wypróbuję, bo deser z tym kremem mnie zachęca. Czy to całe opakowanie trzeba zużyć? Bo u mnie nikt nie lubi tych Toffifee

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Jedno opakowanie Toffifee ma 125 g. W przepisie podaję porcję na 200 g. Jeśli chcę Pani zrobić z jednego opakowania należy wtedy użyć 31 g śmietanki kremówki oraz 31 g masła :) Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly