25 lipca 2015

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady

 
Intensywnie maślane i puchate bułeczki z dużą ilością czekolady. Wyśmienite ze szklanką gorącego mleka. Dawniej, bardzo często kupowałam takie w pobliskiej piekarni i muszę przyznać, że domowe nie odstają od nich ;D Polecam!

 
Składniki: (na ok. 6-8 bułeczek)

Ciasto:
40 g miękkiego masła 
1/2 szkl letniego mleka
10 g świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki cukru
250 g mąki pszennej
80 g posiekanej mlecznej/ gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek


Przygotowanie:

Rozczyn: Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 20 minut) 

Następnie dodać resztę składników (oprócz czekolady) i wyrabiać do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając posiekaną czekoladę/ groszki czekoladowe. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do wyrośnięcia. 

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 6-8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30-40 minut do napuszenia. Następnie wierzch bułeczek posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly