12 lipca 2015

Miodowo-jabłkowy przekładaniec

 
 Pyszny przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą na wierzchu. Tego typu ciasta często goszczą na moim stole ;) Wymyśliłam go jakiś czas temu i mogę powiedzieć, że był to strzał w 10! Tylko ostrzegam---> górna warstwa uzależnia ;D Polecam!
 

Składniki:

Ciasto: 
500 g mąki pszennej 
3 łyżki płynnego miodu 
1/2 szkl cukru pudru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
200 g masła 
2 jajka 
2 łyżki mleka 

Masa jabłkowa: 
2 kg jabłek 
1/2 szkl cukru ( lub więcej) 
1 łyżka cynamonu 
2 galaretki pomarańczowe 

Chrupiąca warstwa orzechowo-słonecznikowa: 
100 g posiekanych orzechów włoskich 
100 g pestek słonecznika 
1/4 szkl cukru 
50 g masła/ margaryny 
2 łyżki płynnego miodu 
2 łyżki mleka 


Dodatkowo: 
1 czekolada gorzka do dekoracji 
3 łyżki gorącego mleka


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i umieścić w blaszce o wymiarach 24 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta.

Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku, zalać odrobiną wody i dodać pozostałe składniki z masy jabłkowej (oprócz galaretek!) Dusić na małych ogniu do zmięknięcia jabłek. Następnie gorącą masę zmiksować blenderem do uzyskania musu. Mus ponownie zagotować, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. Na I blacie miodowym wysmarować 1/2 tężejącej masy jabłkowej, przykryć II blatem ciasta i ponownie wysmarować masą. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy jabłkowej.

Chrupiąca orzechowo-słonecznikowa warstwa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać do lekkiego skarmelizowania masy. Gorącą masę wylać na III blat miodowy. Schłodzić w lodówce.

Czekoladę rozpuścić w mleku. Jeszcze ciepłą udekorować wierzch ciasta. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Mmm, taki miękko-chrupiący, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie tak smakował ;-) Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly