11 lipca 2015

Muffiny z borówką amerykańską

 
Zatęskniłam za borówkami! Zarówno tymi na surowo, w cieście, czy właśnie w muffinach. Uwielbiam te owoce. Mają dużo wartości odżywczych i są bardzo smaczne. W towarzystwie z puszystych, lekkim ciastem muffinkowym smakują obłędnie! Polecam ;)
 
 
Składniki: (na ok. 8-10 sztuk)
 
 
Ciasto:
70 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
1/2 szkl mleka w temperaturze pokojowej
150 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:
1 szkl borówek amerykańskich
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
 

 
 
Przygotowanie:
 
Borówki umyć, osuszyć. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, aby pokryła ona owoce. 
 
Jajko roztrzepać z mlekiem, masłem, cukrem i solą. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Wsypać do mokrych składników i krótko wymieszać tak, aby składniki się połączyły. Na koniec dodać borówki obtoczone w mące i delikatnie wmieszać do ciasta. 
 

Tak przygotowaną masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (do 3/4 ich wysokości). Piec w 180 st.C przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly