6 lipca 2015

Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe

 
Drożdżówki nie muszą być kupne. Można zrobić je samemu w domu. Wyjdzie taniej i zdrowiej. Polecam właśnie te- nadziane makiem i serem. PYCHA!
 
 
Składniki: (na ok. 10 sztuk)

Ciasto:
15 g świeżych drożdży
80 ml letniego mleka
1 jajko
50 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki ksylitolu
szczypta soli
2 łyżki oleju lnianego
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g mąki razowej
 
Nadzienie serowe:
200 g zmielonego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
1 żółtko
 
Nadzienie makowe:
120 g suchego maku
2-3 łyżki miodu
1 łyżka rodzynków, posiekanych
1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżeczka cynamonu
 
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
 

Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze troszkę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. 
Nadzienie serowe: Wszystkie składniki krótko zmiksować mikserem do połączenia. 

Nadzienie makowe: Mak namoczyć na noc, odcedzić, a następnie zmielić dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 10 równych części. Każdą część podzielić na dwie mniejsze, z których uformować okrągłe placuszki. Zlepić je brzegami. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Następnie za pomocą nakrętki, np. od butelki zrobić wgłębienia w każdej bułeczce (1 drożdżówka- 2 wgłębienia) W jedną dziurkę nałożyć trochę nadzienia serowego, a w drugą nadzienie makowe.
Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 190 st.C około 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Zainteresował mnie ten przepis: czy bułeczki wyrastają na ksylitolu? Wszędzie znajduje informacje o tym, że ksylitol nie nadaje się do drożdżowego (bo nie wyrośnie). Uwielbiam drożdżowe w każdej niemal postaci: bułeczki, kluski na parze, ciasta... Osxukiwalam troszkę i dodawałam tylko łyżeczkę cukru do rozczynu, cała słodycz pochodziła jednak z ksylitolu, który dodawałam później.
    Pytam więc z ciekawości :)
    Nawiasem, świetny blog. Miło czyta się osobę, która ma pasję. Gratuluję osiągnięć w tak wczesnym wieku ;) i życzę ich na resztę lat :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Drożdżówki wyrastają bez problemu. Jednak z powodu tego, że są na mace razowej i pełnoziarnistej nie sa tak puszyste i lekkie jak te wypiekanie z mąki pszennej. Najlepsze w dniu upieczenia, z czasem robią się czerstwe.

      Dziękuję za miłe słowa :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly