8 lipca 2015

Pieczone pierożki z serkiem wiejskim i jagodami goji

 
Zdrowsza wersja pierogów. Nadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam!
 
 Składniki:
 
 Ciasto:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki razowej
10 g świeżych drożdży
100 g jogurtu naturalnego
100 ml letniego mleka
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu
 
Nadzienie:
200 g serka wiejskiego
4 łyżki jagód goji
 
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
jogurt naturalny do podania
skórka z pomarańczy do podania
 
 Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z ksylitolem oraz kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki wykrawać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić jak pieroga. Pierożki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe z jogurtem naturalnym i skórką z pomarańczy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly