29 lipca 2015

Pikantne bułeczki orkiszowe z czarnuszką

 
Proste bułeczki z mąki orkiszowej, która sprawia, że są zdrowsze. Pikantne, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze, bo domowe! Przepis zaczerpnięty z książki Konrada Gaca- Kuchnia Fit. Polecam ;)

 
Składniki:

800 g mąki orkiszowej
7 g suchych drożdży
600 ml letniej wody
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki ostrej papryki
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie dobrze wyrobić rękami do uzyskania elastycznego, sprężystego ciasta. Ciasto podzielić na około 20 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60 minut).
 
Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem oraz posypać czarnuszką (opcjonalnie). Piec w 200 st.C około 30 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia. Smacznego! 
 

1 komentarz:

  1. Super bułeczki, muszą być pyszne:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly