20 lipca 2015

Podwójny sernik Oreo

 
Przepyszny sernik z popularnymi ciasteczkami Oreo, dwukolorowy, bardzo puszysty, kremowy i delikatny. Ja do masy serowej oprócz rozpuszczonych czekolad dodałam również kilka łyżeczek kakao, aby czekoladowa część sernika była ciemniejsza ;) Serdecznie polecam wypróbować! Obiecuję, że na jednym kawałku się nie skończy :D
 
 
 Składniki:
 
 Spód z ciastek Oreo:
350 g ciastek Oreo
70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu w temperaturze pokojowej
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szkl śmietany 12% w temperaturze pokojowej
4 jajka w temperaturze pokojowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
 

Przygotowanie:

Spód z ciastek Oreo: Ciastka umieścić w malakserze razem z masłem (odkładając na bok 3-4 sztuki) Zmiksować do połączenia się składników. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy 24x24 cm lub dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść w dno formy.

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić.

Masa serowa: Twaróg utrzeć z cukrem i ekstraktem. Dodać śmietanę i dalej miksować. Następnie wbijać po jednym jajku, miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę i wymieszać. 

Połowę masy serowej wylać na spód ciasteczkowy. Do drugiej połowy wlać rozpuszczone czekolady i dobrze wymieszać (jeśli chcemy uzyskać ciemniejszą masę, polecam dodatkowo dodać do niej kilka łyżeczek kakao). Czekoladową masę wylać na jasną. Wierzch posypać odłożonymi wcześniej i pokruszonymi ciastkami Oreo. Piec w 160 st.C około 45-55 minut (polecam piec w kąpieli wodnej*). Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie schłodzić minimum 4 godziny w lodówce. Smacznego!

*Porady dotyczące pieczenia serników w kąpieli wodnej znajdziecie tutaj.
 
Inspiracja/ źródło: klik

12 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie;)jaki rozmiar blaszki ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ;-) Podałam w przepisie. Blaszka 24x24 cm. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. WYgląda fantastycznie! Niesamowicie puszysty i apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie wygląda, będę musiała kiedyś zrobić :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy wychodzi delikatny?Czy raczej taki ciężki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym mogę zastąpić makę ziemniaczaną?:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly