27 lipca 2015

Pszenny chleb razowy z miodem, orzechami i jabłkiem

 
Pyszny, domowy chleb z nutą słodyczy. Nie mogłam sobie odmówić :D Fantastycznie smakuję z masełkiem, gdy jest jeszcze ciepły ;) Przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego: „Chleb, domowa piekarnia". Polecam!
 
 
Składniki:
 
400 ml wody
20 g drożdży
3 łyżki miodu wielokwiatowego
400 g mąki pszennej razowej
200 g mąki pszennej typ 750
100 g orzechów włoskich
150 g startych na grubych oczkach kwaśnych jabłek
1 łyżeczka soli
 
 
Przygotowanie:

Zaczyn: Drożdże wymieszać ze 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750 oraz miód. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut.

Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (można ułatwić sobie pracę, używając do tego miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 24x26 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 60-90 minut w ciepłe miejsce. Następnie chlebek nacechować u góry (ostrym nożem ponacinać).

Piec w 220 st.C około 40-45 minut w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu chleb będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę! (jak zaparować piekarnik? Wystarczy, że przed włożeniem chleba do piekarnika spryskamy jego ścianki wodą lub wstawimy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą i umieścimy je poziom niżej niż blachę z chlebkiem) Upieczony chleb wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly