24 lipca 2015

Sernik bez sera- Styropian

 
To ciasto, choć nie zawiera nawet grama sera, smakuje jak sernik ;) Znane jest również pod dziwną nazwą "Styropian". Nie wiem, dlaczego akurat tak je nazwano, ale jest warte uwagi! Kruchutki spód, sernik bez sera, owoce i kruszonka smakują razem wyśmienicie :) Ja użyłam sezonowym owoców (truskawek, malin, jeżyn), ale można zastąpić je innymi. Każdy, kto jadł to ciasto, był przekonany, że to klasyczny sernik... naprawdę tak smakuje! Musicie wypróbować :D.


Składniki:

Ciasto kruche:
3 szkl mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szkl cukru pudru
250 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
5 białek
1 1/4 szkl cukru
1200 g kwaśnej śmietany 18%
2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie=40 g)

Dodatkowo:
400 g drobnych owoców (malin, truskawek, porzeczek itp.)


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 3 godziny (lub dłużej). Po tym czasie jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki o wymiarach 33x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w 180 st.C około 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.

Masa śmietankowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wsypać przesiane budynie i krótko zmiksować. Dodać śmietanę i bardzo delikatnie wmieszać ją do piany.

Masę śmietankową przelać na ostudzony spód ciasta. Na wierzchu delikatnie poukładać owoce. Całość posypać II częścią ciasta, wcześniej startą na tarce. Piec w 180 st.C około 50 minut. Po tym czasie pozostawić ciasto w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło:Moje Wypieki 

2 komentarze:

  1. Czy śmietanę możnaby zastąpić jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej. Będzie to zdrowsza wersja :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly