3 lipca 2015

Sernik Krówka


Doskonały deser dla fanów krówek! Słodki, raczej niski sernik na spodzie ze słonych krakersów. Z góry wysmarowany masą krówkową, posypany fistaszkami i odrobiną soli. Serdecznie polecam upiec!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Spód:
100 g słonych krakersów
50 g masła
1 łyżka masła orzechowego (25 g)

Masa serowa:
1/2 szkl mleka
100 g krówek mlecznych
50 g masła
400 g zmielonego twarogu
3 jajka rozmiar L
50 g cukru
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki kaszy manny

Dodatkowo:
150 g masy krówkowej
40 g fistaszków 
szczypta soli 


Przygotowanie:

Spód: Krakersy drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Masło wraz z masłem orzechowym stopić w garnuszku, a następnie wlać do krakersów, całość wymieszać łyżką. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć ją do tortownicy o średnicy 22 cm (lub troszkę mniejszej- wtedy sernik będzie wyższy) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Masę dobrze poprzyciskać wilgotną dłonią. Spód sernika schłodzić w zamrażalniku przez  20 minut.


Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Krówki pokruszyć (moje były bardzo twarde, więc pomogłam sobie tłuczkiem do kotletów), zalać mlekiem w garnuszku i podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Następnie krówkowe mleczko przelać przez sitko, by pozbyć się ewentualnych resztek cukierków. Dodać pokrojone w drobną kostkę masełko, wymieszać, aż się rozpuści. Mleczko odstawić na bok do wystudzenia. 


Zmielony twaróg krótko zmiksować z cukrem, jajkami, jogurtem, kaszą manną oraz wystudzonym krówkowym mleczkiem. Nie miksować zbyt długo- tylko do połączenia składników. Masę serową przelać na schłodzony spód z krakerów. 

Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 50 minut (polecam piec w kąpieli wodnej). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić.

Ostudzony sernik ostrym nożem oddzielić od rantów tortownicy, wysmarować z góry masą krówkową (najlepiej jest ją podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała) oraz posypać fistaszkami i szczyptą soli. Sernik schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!


2 komentarze:

  1. czy ten sos śmietana +Krówki to na zimno się robi,bo zastanawiam się czy mi się krówki w śmietanie rozpuszczą zimnej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście śmietanę trzeba podgrzać :)
      Dla jasności dopisze w przepisie. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly