10 lipca 2015

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką


Sezon truskawkowy w pełni :D Dlatego proponuję słodkie, puszyste drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka. Polecam!
 

Składniki: (na ok. 10 sztuk)
 
Ciasto:
2 1/2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl letniego mleka
3 łyżki cukru
60 g miękkiego masła
10 g świeżych drożdży
1 jajko
szczypta soli
 
Kruszonka:
40 g masła zimnego
80 g mąki pszennej
40 g cukru
 
 Dodatkowo:
300 g truskawek
bułka tarta
1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek
 
 
 Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży.

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając miękkie masło. Wyrobione ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 40 minut.
 
Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami.
 

Gdy bułeczki wyrosną, dnem okrągłej szklanki zrobić w każdej wgłębienie, dociskając szklankę prawie do samej blaszki. W powstałe wgłębienie wsypać troszkę bułki tartej, a następnie umieścić pokrojone truskawki. Drożdżówki wysmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać kruszonką. Piec w 190 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly