23 lipca 2015

Tort Toffifee

 
 
Obłędnie czekoladowy, orzechowy i Toffikowy za sprawą kremu Toffifee. Polecam szczególnie fanom tych czekoladek! Poezja ;).


Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Ciasto:
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
4 jajka rozmiar L
80 g masła 
80 g cukru
100 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

Krem Toffifee:
100 g czekoladek Toffifee
25 g masła
25 g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:
500 g słodkiej śmietany 30-36%
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny+30 ml zimnej wody

Dodatkowo:
czekoladki Toffifee do dekoracji
50 g gorzkiej czekolady, startej


Przygotowanie:

Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Posiekaną czekoladę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodać żółtka, dalej miksować. Wsypać czekoladę z orzechami i proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko. Całość wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie delikatnie wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 30 minut. Upieczone wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 
 

Krem Toffifee: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz słodką śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się składników. Krem schłodzić w lodówce do zgęstnienia. 

Bita śmietana: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by się całkowicie rozpuściła. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder oraz kakao, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera. 
 

Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe krążki. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 1/2 kremu Toffifee, a następnie bitą śmietanę (trochę zostawić do dekoracji). Przykryć II blatem ciasta. Boki wysmarować bitą śmietaną i obsypać startą gorzką czekoladą. Na górze tortu rozprowadzić resztę kremu Toffifee i udekorować bitą śmietaną oraz czekoladkami. Tort schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego!  
 
Inspiracja: Domowe Wypieki

13 komentarzy:

Printfriendly