4 lipca 2015

Trójkolorowa chałka

 
Swoimi kolorkami przyciągnie wzrok każdego malucha. Niezwykle puchata i maślana. Najlepsza z dżemikiem. Polecam!
 
 
Składniki: (na dwie średniej wielkości chałki)
 
Ciasto żółte:
 100 g mąki pszennej
 szczypta soli
 2 łyżki cukru
 1/4 szkl letniego mleka
 1 łyżka masła, roztopionego
 5 g drożdży świeżych
 1 łyżka kurkumy
 
 Ciasto brązowe:
 100 g mąki pszennej
 szczypta soli
 2 łyżki cukru
 1/4 szkl letniego mleka
 1 łyżka masła, roztopionego
 5 g drożdży świeżych
 2 łyżki naturalnego kakao
 
 Ciasto różowe:
 100 g mąki pszennej
 szczypta soli
 2 łyżki cukru
 1/4 szkl ciepłego mleka
 1 łyżka masła, roztopionego
 5 g drożdży świeżych
 2 op. kisielu wiśniowego (proszek)
 
Przygotowanie:
Ciasto żółte: Drożdże rozpuścić w małej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić do uzyskania sprężystego i elastycznego ciasta. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Ciasto brązowe: Zrobić tak samo, jak ciasto żółte, dodając kakao zamiast kurkumy.
 
Ciasto różowe: Zrobić tak samo ja ciasto żółte, dodając kisiel zamiast kurkumy.
 
 
Wyrośnięte ciasta krótko wyrobić i uformować w długie wałki, przeciąć w połowie. Wałeczki o trzech kolorach połączyć na końcu i zapleść w warkocz. Końce podwinąć pod spód.
 
 
Obydwie chałki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 40 minut do napuszenia.  Piec w 170 st.C około 30-35 minut Upieczone wyjąć i ostudzić. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly