18 sierpnia 2015

Babeczki sernikowo-jagodowe

 
Po prostu doskonałe! Idealnie słodkie, puszyste, z pyszną owocową nutką w środku oraz na wierzchu. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera- Sezonowe słodkości (troszkę go zmodyfikowałam). Polecam! ;)
 
 
Składniki: (na ok. 12 babeczek)

Maślana baza herbatnikowa:
25 g masła
90 g herbatników pełnoziarnistych
1/2 łyżki golden syropu

Ciasto:
125 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
135 g miękkiego masła
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny+ 1 łyżka soku
niepełna łyżka mleka 3,2%

Papka owocowa:
100 g drobnych owoców (malin, jagód, porzeczek itp.)
25 g cukru

Krem mascarpone:
75 g miękkiego masła
120 g serka mascarpone
420 g cukru pudru



Przygotowanie:

Maślana baza herbatnikowa: Masło rozpuścić w garnuszku. Herbatniki zmielić w malakserze lub drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Wymieszać je z masłem oraz golden syropem, do powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę masy ciasteczkowej i dobrze docisnąć, tworząc w ten sposób płaską podstawę babeczek.

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać do nich miękkie masło, jajka, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze wszystko zmiksować. Następnie wlać mleko i ponownie zmiksować. Gotowe ciasto nakładać do papilotek z bazą herbatnikową do ich 3/4 wysokości. Piec w 170 st.C około 20 minut. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce.

Papka owocowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać na średnim ogniu do lekkiego zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, a owoce się rozpadną. Po tym czasie zdjąć owocową papkę z ognia i jeszcze ciepłą przecedzić przez drobne sitko, przyciskając łyżką, by pozbyć się jak największej ilości soku. (teraz można dodać również więcej cukru lub sok z cytryny, jeśli jest taka potrzeba) Papkę pozostawić do ostudzenia.

Krem: Masło zmiksować z mascarpone przez około 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta. Na koniec wsypać do niej przesiany cukier puder i ponownie zmiksować.
 

Ostudzone babeczki nadziać od góry papką owocową. Wierzch udekorować kremem. Na krem nałożyć troszkę papki owocowej i za pomocą wykałaczki zrobić esy floresy. Smacznego! ;)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly