11 sierpnia 2015

Biszkopt migdałowy

 
Puszysty, lekki biszkopt migdałowy, torty z jego wykorzystaniem są bajeczne! Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt na pewno Was zadowoli. Gorąco polecam!


Składniki:

6 jajek w temperaturze pokojowej
¾ szkl cukru
100 g zmielonych migdałów (lub drobno posiekanych)
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować (piana nie może opaść!) Mąkę i cynamon przesiać, wsypać do piany razem z migdałami, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170 st.C piekarniku około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60 cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Gdy biszkopt ostygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt, może posłużyć do tortu, ciasta. Można go przekroić nawet na 4 blaty. Smacznego!
 
 
Polecam również przeczytać porady dotyczące biszkoptu (klik)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly