24 sierpnia 2015

Bitki z makiem (baletki)

 
Bitki z makiem (baletki) - małe biszkopciki obficie obsypane makiem i przełożone dżemem bądź marmoladą. Bardzo delikatne, nie za słodkie. Gorąco polecam wypróbować :D


Składniki: (na ok. 30 ciastek po przełożeniu)

3 duże jajka w temperaturze pokojowej
70 g cukru
70 g mąki pszennej
mak do obsypania biszkopcików
dżem lub marmolada do przełożenia


Przygotowanie:

Białka ubić mikserem na sztywną pianę (dzięki temu będziemy mieć pewność, że biszkopciki nie rozleją się podczas pieczenia.) Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wmieszać do piany. 
 

Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką, okrągłą końcówką. Wyciskać małe porcję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać makiem. 
 

Piec w 180 st.C przez około 8-10 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Ostudzone biszkopciki przełożyć dżemem/ marmoladą. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly