29 sierpnia 2015

Chleb razowy z figami, orzechami i cynamonem

 
Tak jak obiecałam, wszystkie trzy zwycięskie przepisy w konkursie "DROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ" wypróbuję i opublikuję na blogu ;) Dziś zapraszam Was na pierwszy z nich- niezwykły chlebek z suszonymi figami, orzechami laskowymi i cynamonem, który wygrał ten konkurs :D Jestem bardzo mile zaskoczona jego smakiem! Zdrowy, raczej ciężki i zbity, lekko słodkawy z chrupiącymi pod zębami orzechami...POEZJA <3 Teraz mam pewność, że mój wybór zwycięzcy był strzałek w 10! A przepis pochodzi z bloga a navy kitchen. Dziękuję :)
 
 
Składniki:
 
Ciasto:
450 ml wody
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
800 g mąki razowej
80 ml miodu
5-6 suszonych fig 
150 g orzechów laskowych
2-3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonych goździków

 Dodatkowo:
ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp.
1 jajko do posmarowania chleba 
 
 
Przygotowanie:

Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!) Dodać miód oraz wodę i dobrze wyrobić- ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 

 
Po tym czasie przełożyć ciasto do dużej formy keksówki (lub dwóch mniejszych) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Chlebek wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 200 st.C przez około 45 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. świetny chlebek!


    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly